Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Kategóriák / Termékek

A gyökéritató szerepe a gyökérkörnyezetben

A gyökéritató szerepe a gyökérkörnyezetben

A gyökéritató egy olyan üreges szerkezetű csövecske, amely nedves és levegős környezettel támogatja a gyökerek fejlődését. A kis csövecskék - szájnyílásuk akár felfelé, akár lefelé fordulva helyezkedik el - vizet és levegőt tárolnak, így a tápanyagok feltáródnak.

Mikor segít?
Száraz talajban a növények gyökere nehezen fér hozzá a tápanyaghoz. Ha hozzá is jut, akkor azt a növény a gyökérzete növekedésére fordítja. Túl nedves talajban, levegő hiányában, a növények nehezen táplálkoznak. Túl tömör, kötött talajban szintén levegőhiánnyal küszködik a növény, a víz nehezen talál járatokat magának.

Levegőtlen talajközegben a mikroorganizmusok élettere korlátozott és "átalakító" tevékenységük nem szolgálja a növényt. Óriási jelentőséggel bír a talajoldat kémhatása. Egyes kivételektől eltekintve a tapasztalat azt bizonyítja, hogy a növények a tápelemeket akkor tudják felvenni, ha a gyökérkörnyezet pH értéke 6-6,5 között helyezkedik el. Kísérleteink a pH ingadoztatását ígéretesebbnek találják.

A gyökéritató kialakításának köszönhetőn minderre megoldást nyújt, ezért véleményünk szerint a tavaszi szezonban is elengedhetetlen termék. Ismerjük meg működését is!

Hogyan működik?

Ha a gyökéritató a nyílásával felfelé áll a talajban, akkor az esővíz, öntözővíz egy része a cellában (a csövecskék belsejében) "csapdába esik” egy tálkához hasonló.

Ilyenkor a bennrekedt víz a cella falából tápanyagot old ki, a keletkezett oldat pedig a cellán belül marad. A gyökéritató csövecske, hasonlóan a táprudakhoz, fokozatosan adja le magából a tápanyagot, de azzal ellentétben, a gyökéritatók esetében jóval kisebb a tápanyag-kimosódás sebessége. Ebből kifolyólag a gyökéritató a műtrágyával ellentétben hosszú távon fejti ki hatását a vízforgalomtól és a talajban lévő mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) számától függően.

A gyökéritatóval ellátott gyökérkörnyezetben egy bacilusokkal teli "lakópark" létesül a talajélet számára. A laza, levegős szerkezetben a növény és a mikroorganizmusok versengenek a tápanyagért. A növény gyökérzete behálózza ezt a "lakóparkot" és a bacilusok, gombák áldásos tevékenysége folytán a tápanyagfelvétel éppen ott történik meg, ahol a legaktívabb a talajélet.

Ha a gyökéritató a nyílásával lefelé áll a talajban, akkor levegőztet. A talajban térállástól függetlenül, víz hatására tápanyag oldódik ki.

A gyökéritató előnyei

- A gyökéritató gyártástechnológiája lehetővé teszi a fokozatos tápanyagleadást. A cellák több éven keresztül biztosítják a morzsalékos, laza szerkezetet.
- A cellák gyártása során felhasznált természetes anyagok a talaj kilúgozódását hatásosan lassítják.
- A gyökéritató alkalmazásával jóval kevesebb vízfelhasználás érhető el.
- Amennyiben hosszabb időn keresztül elmarad a csapadék, a locsolás, akkor a gyökerek bizonyítottan a nedvesség irányába növekednek. Szárazságkor a cellákban rekedt víz mentőöv a növények és a talajélet számára.
-
A talaj vízáteresztő képessége megmarad túlzott vízterhelés esetén. A gyökéritató cellák ebben az esetben visszafogják a vizet.

A gyökéritató kiszórható az ültetőgödörbe vagy a gyökérkörnyezet közvetlen közelébe. Rózsákhoz és facsemetékhez bátran ajánljuk! Mi biztosan nem kezdjük a tavaszi szezont gyökéritató nélkül! Most pedig itt a lehetőség, hogy nálunk is beszerezd: https://www.rosegarden.hu/akcios-termekek-160