Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Kategóriák / Termékek

Hasznos-e, ha lemeszelem a gyümölcsfák törzsét?

Hasznos-e, ha lemeszelem a gyümölcsfák törzsét?

A lombhullató fák törzsmeszelése régi gyakorlat, melyet a téli napsütés okozta egyenetlen, túlzott felmelegedés megelőzése céljából végzünk. Gyümölcsfák közül elsősorban a kajszi és őszibarack fáknál elterjedt.

 

Hideg, napsütéses téli napokon a fatörzs déli, délkeleti oldala erősen felmelegszik, hatására a fa mélynyugalmi állapotából kimozdul. A fa szemközti, északi oldalán ez nem történik meg, ezért az ezt követő fagyos éjszaka ellentétes hatást fejt ki, nyugalmi állapotban tartja a fát.

 

Az ellentétes irányú hőingadozások indítják el és okozzák a fatörzsek hosszirányú repedését, az úgynevezett fagylécek kialakulását. A káros folyamat megelőzhető a fehér színű meszeléssel: köztudott, hogy a fehér színű felületek fény,- és hővisszaverő hatásúak.

Fakéregmeszelés, a sokoldalú megoldás

A lombhullató fák télen ugyan nyugalomban vannak, a fák kérgének levegőzését ekkor is biztosítanunk kell. A mészréteg erre kiváló lehetőség, mivel áthatol rajta a levegő, a fa szellőzik, és életfolyamatait sem akadályozza.

Az oltott mész lúgos hatású, a töménysége határozza meg a lúgosság erősségét. A meszeléshez porított mész 5-8%-os oldata javasolt. Ebben a töménységben a mész a fakéreg fertőtlenítését is elvégzi, a kéregre tapadt áttelelő kórokozókat és rovarokat is gyéríti, amennyiben bekerül a kéregrepedésekbe is, és befedi azt.

Mikor lássak hozzá?

A fakéregmeszelést lombhullás után, az őszi lemosó permetezést követően ajánlott elvégezni fagymentes, enyhe és száraz időben, hogy a mészrétegnek legyen ideje rászáradni a felületre.

A felvitt mészoldat tartósságát, fennmaradását a sűrűsége befolyásolja, a túl sűrű oldat a fáról hamarabb szokott leperegni, mint a hígabb, amiből száradás után újabb réteget érdemes felvinni.

A tapadást erősítheti a mészoldathoz adagolt agyag, kaolin is. A mészréteget ecseteléssel, cirokseprűvel, súrolókefével vagy permetező géppel is feljuttathatjuk a törzsre.

Erről se feledkezz meg!

A fakéreg meszelésén túl, hoztunk néhány tippet, melyeket betartva még szebben pompázhatnak gyümölcsfáid!

  • A fakéregről a talajra folyó, csepegő mészoldat - lúgos kémhatása miatt – károsítja a talajban élő mikroszervezeteket, a lebontást végző apró rovarokat. Ezért a törzs körül, a kezelés előtt érdemes a talajfelszínt fóliával letakarni.
  • Facsemetéknél, két évesnél fiatalabb fáknál a mészoldat a fakérget károsíthatja, meszelésük ebben a korban kerülendő. Helyette hasonló védelmet nyújt a fatörzs pamut anyagból készült textilcsíkkal, például jutaszalaggal végzett körbetekerése.
  • A textilréteg tavasztól őszig is fenn maradhat a fán, hiszen a nyári napégés elleni védelmét is biztosítja.
  • A diszperziós festékek összetétele eltérő, műanyag és szintetikus alkotóelemeket is tartalmaznak. Megtapadásuk általában erős, de összefüggő bevonatuk akadályozza a fakéreg levegőzését. Minden kémiai anyag, amellyel a fa közvetlen kapcsolatba kerül, felszívódik a növénybe, beépül annak anyagcseréjébe, majd azon keresztül a levelekbe és a termésbe is. A diszperzit típusú festékek törzsfestési alkalmazása ezért gyümölcsfáknál semmiképpen nem ajánlott!
  • Ehhez hasonlóak a vödrös kiszerelésben kapható mészfestékek, bár azok alapanyaga mészoldat, viszont különböző szintetikus, diszperzit típusú adalékanyagokat is tartalmaznak. Ezek sem gyümölcsfák fatörzsére való festékek!

Reméljük, hogy sokatok számára bizonyult hasznosnak legújabb blogcikkünk! Ha pedig a tavaszi szezonra készülsz, válassz gyümölcsfa oltványaink közül: https://www.rosegarden.hu/gyumolcsfak-158