Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tudástár

Az utcafronti ültetéseket mindig heves viták kísérik

Az utcafronti ültetéseket mindig heves viták kísérik

2023. 06. 13. 11:04:00

Az utcafronti ültetéseket mindig heves viták kísérik, hiszen az épület képét meghatározó kisebb, olykor nagyon zöld sáv nagyon változatosan népesíthető be.

Kerülhetnek ide fák, cserjesorok, sövény, létesülhet virágágyás egynyáriakkal, évelőkkel vagy rózsákkal, de manapság egyre divatosabbak a díszfüvek is.

Virágzás - nyár a kertben!

Virágzás - nyár a kertben!

2023. 06. 01. 10:35:11

Ha mindent jól csináltunk az első virágok már ki is nyílhattak :) 

Ezekért a pillanatokért megéri a sok munka:)

Ezekért a pillanatokért megéri a sok munka:)

2023. 05. 18. 10:08:17

Április 24-én az alábbi megkeresés érkezett hozzánk:

“Üdvözlet ! Sajnos nem látok semmi rügyfakadást a megvásárolt rózsatövön, ez normális?"

Mindent jól csináltam, mégsem eredt meg a rendelt növény…

Mindent jól csináltam, mégsem eredt meg a rendelt növény…

2023. 05. 15. 12:02:11

Minden tavasszal eljön ez az időszak… :(  Szomorúan olvasom mindig az ilyen leveleket. 

20 éve szaporítunk és értékesítünk növényeket de néhány kivételtől eltekintve soha nem kaptuk meg még a kérdést 

  • Mit ronthattam el? 
  • Mi lehetett a probléma?
Tennivalók a gyümölcsösben

Tennivalók a gyümölcsösben

2022. 10. 27. 11:29:32

Meddig ültethetünk?

November elején még elültethetjük a gyümölcstermő fákat és cserjéket. Ültetést követően kupacoljuk fel a tövüket! 

Folytassuk a koronaritkító metszéseket a nyugalomba vonult, többéves gyümölcsfáinkon: az elöregedett, sérült ágakat mindenképpen távolítsuk el! A metszéssel egy kalap alatt gyűjtsük össze a gyümölcsfák átoltásához szükséges oltóvesszőket, és kötegekbe tároljuk a pincében, nedves homokba állítva.

Szabadgyökeres/gyökércsomagolt rózsaültetés


Szabadgyökeres/gyökércsomagolt rózsaültetés


2022. 05. 06. 15:45:45

A rózsa az egyik legközkedveltebb kerti növény, ezt semmi sem bizonyítja jobban, mint hogy már időszámításunk előtt 2000-ben, Kínában már megjelent a kertekben. Világszerte több, mint 30.000 rózsafajta létezik és aligha akad kert, amelyben ne találnánk legalább egyet ebből a kedvelt dísznövényből.

 

Érthető ha idén tavasszal neked is erre csodaszép virágra esett a választásod. A szakszerű rózsaültetés egyik előfeltétele annak, hogy a növények megfelelően fejlődjenek, ezért most hoztunk néhány tippet nektek. Ha te is alig várod, hogy virágba boruljon a kerted, segítünk, hogyan kezdj hozzá, mire figyelj, és és mi a gondozásának a módja.

Miért fontos idén tavasszal is a fagyvédelem?

Miért fontos idén tavasszal is a fagyvédelem?

2022. 04. 25. 09:30:18

A legnagyobb termesztési kockázatot a tavaszi fagykárok jelentik – szinte mindent érint - a szőlőt, a gyümölcsöst, a mezőgazdasági termesztést és a kiskertet is.

Magyarországon 2020-ban mintegy 16-20.000 hektár területen jelentettek fagyot, és 2021-ben is a kajszi-és őszi ültevények óriási fagykárt szenvedtek el.A globális klímaváltozásnak köszönhetően, egyre szélsőségesebbé és kiszámíthatatlanná válik az időjárás, amire viszont fel kell készíteni az ültetvényeket is, különben az egész termesztést lehetetlenné teszi. (forrás: nak.hu)

A gyökéritató szerepe a gyökérkörnyezetben

A gyökéritató szerepe a gyökérkörnyezetben

2022. 03. 25. 12:07:04

A gyökéritató egy olyan üreges szerkezetű csövecske, amely nedves és levegős környezettel támogatja a gyökerek fejlődését. A kis csövecskék - szájnyílásuk akár felfelé, akár lefelé fordulva helyezkedik el - vizet és levegőt tárolnak, így a tápanyagok feltáródnak.

Megérkezett a tavasz, itt az ideje a lemosó permetezésnek!


Megérkezett a tavasz, itt az ideje a lemosó permetezésnek!


2022. 03. 01. 08:20:07

A lombhullató fás növényeken - gyümölcsféléken és a szőlőn - előforduló károsítók jelentős része a növények fás részein telel át. ezért tavasszal lemosó permetezésre van szükség. Ezzel a beavatkozással ugyanis a kertünkben álló gyümölcsfák egész éves egészségét alapozhatjuk meg.

Enyhe telet tudhatunk magunk mögött, így jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mivel és hogyan érdemes alkalmaznunk a lemosó permetezést?

Hasznos-e, ha lemeszelem a gyümölcsfák törzsét?

Hasznos-e, ha lemeszelem a gyümölcsfák törzsét?

2022. 02. 22. 16:12:17

A lombhullató fák törzsmeszelése régi gyakorlat, melyet a téli napsütés okozta egyenetlen, túlzott felmelegedés megelőzése céljából végzünk. Gyümölcsfák közül elsősorban a kajszi és őszibarack fáknál elterjedt.

 

Hideg, napsütéses téli napokon a fatörzs déli, délkeleti oldala erősen felmelegszik, hatására a fa mélynyugalmi állapotából kimozdul. A fa szemközti, északi oldalán ez nem történik meg, ezért az ezt követő fagyos éjszaka ellentétes hatást fejt ki, nyugalmi állapotban tartja a fát.

 

Az ellentétes irányú hőingadozások indítják el és okozzák a fatörzsek hosszirányú repedését, az úgynevezett fagylécek kialakulását. A káros folyamat megelőzhető a fehér színű meszeléssel: köztudott, hogy a fehér színű felületek fény,- és hővisszaverő hatásúak.