Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu

Megérkezett a tavasz, itt az ideje a lemosó permetezésnek!


Megérkezett a tavasz, itt az ideje a lemosó permetezésnek!


A lombhullató fás növényeken - gyümölcsféléken és a szőlőn - előforduló károsítók jelentős része a növények fás részein telel át. ezért tavasszal lemosó permetezésre van szükség. Ezzel a beavatkozással ugyanis a kertünkben álló gyümölcsfák egész éves egészségét alapozhatjuk meg.

Enyhe telet tudhatunk magunk mögött, így jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mivel és hogyan érdemes alkalmaznunk a lemosó permetezést?

Ugye még nem késő elkezdenem a lemosó permetezést?

A lemosó permetezés akkor hatékony, ha a károsítók életfolyamatai még nem álltak le (őszi kezelés), vagy amikor már elindultak (tél végi, tavaszi kezelés). A tavaszi kezelés elvégzésére a fák nyugalmi állapota a legmegfelelőbb, amikor még a rügyek zártak. Fontos továbbá, hogy a lemosó permetezést mindig fagymentes időben szabad elvégezni.

Mi a legideálisabb időszaknak március első két-három hetét tartjuk. Lássuk, mire kell még odafigyelned!

Ezeket a szereket válaszd a lemosó permetezéshez!

Számos kártevő (rovarok) (pl. levéltetvek, atkák, levélbolhák, pajzstetvek) a károsított növények kérgén vagy azok repedéseiben telel át. Betegségeket okozó kórokozók (gombák) közül a lisztharmatok, a monília gombák, a tafrína szintén a fa kérgén maradnak életben.

Egyes növényvédő szerek csak rovarok ellen, míg a gombaölő szerek a kórokozók ellen hatnak. A kén hatóanyag a lisztharmatok és a tafrína gomba ellen hatásos. A többi gomba, pl. a moníliák, valamint a baktériumos betegségek ellen a réz tartalmúak váltak be.

Lemosó permetezésnél célszerű mind a kártevők, mind a gombák ellen védekezni. Léteznek kifejlesztett kombinált lemosó készítmények, melyek rovarok ellen olajat, kórokozók ellen pedig ként, rezet vagy mindkettőt tartalmaznak.

Ha betartod mindezt a lemosó permetezés során, nem kell aggódnod!

Mivel permetezzek?
- Ha csak néhány növényt permeteznél, egy 500 milliliteres kézi permetező is elegendő lehet.
- Ha közepes nagyságú kerted van, érdemes fontolóra venned 5 literes nyomáspermetező változatot, mellyel már magasabb növényeket is könnyebben elérheted.
- Ha pedig még ennél is nagyobb területen gazdálkodsz, érdemes beruháznod egy háti permetezőre.

Mire figyeljek oda?
- Lemosó permetezés során érje el a levegő és a fák törzse a legalább 8-10 °C fokos hőmérsékletet, ez alatti hőmérsékletnél megdermedhet a szer olajtartalma.
- Csak és kizárólag szélmentes időben végezd a permetezést!
- A kezelések után 2-3 napig tartó esőmentes időszak fokozhatja a szerek hatását.
- Mivel a szerek mindegyike méreg, ezért permetezés közben védőfelszerelés használata erősen ajánlott!

Ha pedig előkészítetted a permetezést, irány gyümölcsfa,- szőlő,- és rózsaválasztékunk, hogy minél szebben tündökölhessen idén is kerted! Kellemes kertészkedést kívánunk!