Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu

Miért fontos idén tavasszal is a fagyvédelem?

Miért fontos idén tavasszal is a fagyvédelem?

A legnagyobb termesztési kockázatot a tavaszi fagykárok jelentik – szinte mindent érint - a szőlőt, a gyümölcsöst, a mezőgazdasági termesztést és a kiskertet is.

Magyarországon 2020-ban mintegy 16-20.000 hektár területen jelentettek fagyot, és 2021-ben is a kajszi-és őszi ültevények óriási fagykárt szenvedtek el.A globális klímaváltozásnak köszönhetően, egyre szélsőségesebbé és kiszámíthatatlanná válik az időjárás, amire viszont fel kell készíteni az ültetvényeket is, különben az egész termesztést lehetetlenné teszi. (forrás: nak.hu)

Sosem volt még ilyen fontos a tavaszi fagyvédelem, mint most!

Saját kertünkben is érdemes figyelmet szentelnünk a fagyvédelemnek, hiszen akár idén májusban is előfordulhatnak több napi tartó fagyok!Összegyűjtöttünk néhány tippet a fagyvédelemről, amelyekre érdemes figyelnünk, ha ebben az időszakban ültetünk szabad gyökerű növényeket.

Az ültetésre szánt növényeinket minden esetben kellő körültekintéssel ültessük el! A növényeket nyugalmi állapotukban termeljük ki! Mivel nincs erőteljes gyökérzetük, célszerű az érkezést követő 2-3 napon belül elültetni, de addig is hűvös helyen tároljuk! Ültetés előtt vágjuk le róla az elszáradt gyökérrészeket, amennyiben találunk ilyet.

Betartva a fenti elővigyázatosságokat a fagyvédelem teljesül, mivel a kiültetés után nem indulnak gyors növekedésnek és nedvkeringésük is lassul.

Hogyan védekezzek a fagy ellen, ha már kiültettem a növényt?

Ha a mérete engedi, érdemes dobozzal, vagy valamilyen növénytakaróval letakarni a növényt, azonban minden esetben csak ideiglenes takarást alkalmazzunk, az éjszakai fagyvédelem biztosítására! A friss hajtások fagyvédelme kiemelten fontos! Ha ezeket megvédjük takarással, akkor nagy valószínűséggel károsodás nélkül átvészeli a növény ezeket az éjszakákat. 

Mit csináljak, ha mégis elfagyott a növény?

A fagyvédelmi elővigyázatosság ellenére egy váratlan fagy bárhol károkat okozhat. A fás szárúak esetében várjunk és figyeljük növényeket! Ha néhány nap elteltével nem találunk barnuló, elszáradó hajtást és a már meglévők is tovább fejlődnek, akkor a növény sikeresen átvészelte a fagyot. Ha a friss hajtások megbarnulnak - tehát fagykárt szenvedtek -, ezeket morzsoljuk le és várjuk türelemmel a kihajtást, mert az nem fog elmaradni!

Kérdése van webáruházunk őszi újraindulásáig? Keresse fel Facebook oldalunkat, kövessen be és írja meg, miben segíthetünk!