Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu

Szabadgyökeres/gyökércsomagolt rózsaültetés


Szabadgyökeres/gyökércsomagolt rózsaültetés


A rózsa az egyik legközkedveltebb kerti növény, ezt semmi sem bizonyítja jobban, mint hogy már időszámításunk előtt 2000-ben, Kínában már megjelent a kertekben. Világszerte több, mint 30.000 rózsafajta létezik és aligha akad kert, amelyben ne találnánk legalább egyet ebből a kedvelt dísznövényből.

 

Érthető ha idén tavasszal neked is erre csodaszép virágra esett a választásod. A szakszerű rózsaültetés egyik előfeltétele annak, hogy a növények megfelelően fejlődjenek, ezért most hoztunk néhány tippet nektek. Ha te is alig várod, hogy virágba boruljon a kerted, segítünk, hogyan kezdj hozzá, mire figyelj, és és mi a gondozásának a módja.

A rózsaültetés előkészítése, azaz a tövek metszése és téli takarása

Az általunk szaporított rózsákat gyökércsomagolva szállítjuk vásárlóinknak. A fiatal rózsákat ősszel termeljük ki a földből. A rózsa ágait tavasszal vágjuk vissza 2-3 szemre, a gyökereket pedig csak kis mértékben, inkább csak a megtört részeket távolítsuk el. Rózsaültetés előtt a szabadgyökeres/gyökércsomagolt rózsákat áztassuk néhány órán keresztül.

Rózsaültetéshez lehetőleg válasszunk felhős napokat és olyan helyet, ami megfelelően levegős és napos, de arra is figyelj, hogy ne legyen se túl hűvös, se túlságosan meleg. A túl nedves talajt is érdemes elkerülni, így biztosíthatjuk, hogy rózsánk nem esik betegségek vagy kártevők áldozatául.

Erre figyelj rózsaültetés során!
- A rózsaültetés időszaka október végétől a fagyokig tart, illetve a nappali fagyok elmúltától április 15-ig.
- A rózsaültetéshez olyan mély gödröt ássunk, hogy a gyökérzet jól elférjen benne, és a szemzés helye 2 cm-rel a talajszint fölé kerülhessen.
- A gödröt komposzttal kevert kerti földdel töltsük fel.
- Rózsaültetés után tömörítsük a földet, majd alaposan iszapoljuk be a töveket.
- Őszi ültetés esetén érdemes felkapcsolni a növényeket és a téli fagyos időszak elmúltával, március első heteiben kitakarni őket.
- A rózsák szeretik a nyitott levegős talajt, ezért rózsaültetést követően érdemes időről időre fellazítani a földet körülötte. Vigyázzunk, hogy a növényt ne sértsük meg!

Ha így járunk el, garantáltan sok örömet lelünk az általunk vásárolt és elültetett növényekben!

Kellemes kertészkedést kívánunk nektek! Találkozunk a következő szezonban!