Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Kategóriák / Termékek

Tennivalók a gyümölcsösben

Tennivalók a gyümölcsösben

Meddig ültethetünk?

November elején még elültethetjük a gyümölcstermő fákat és cserjéket. Ültetést követően kupacoljuk fel a tövüket! 

Folytassuk a koronaritkító metszéseket a nyugalomba vonult, többéves gyümölcsfáinkon: az elöregedett, sérült ágakat mindenképpen távolítsuk el! A metszéssel egy kalap alatt gyűjtsük össze a gyümölcsfák átoltásához szükséges oltóvesszőket, és kötegekbe tároljuk a pincében, nedves homokba állítva.

Folytassuk a koronaritkító metszéseket a nyugalomba vonult, többéves gyümölcsfáinkon – az elöregedett, sérült ágakat mindenképpen távolítsuk el!

A fügebokor tövénél az ágak és hajtások közeit gondosan töltsük ki lombbal vagy lekaszált fűvel. Bár sokan vásárolnak a téli fagyvédelem érdekében különböző anyagokból (kókuszrost, fólia, egyéb szintetikus anyag) védőzsákot, a többéves, egészséges növények enélkül is kibírják a telet. Fiatalabb növények bombabiztos védelméért válasszunk természetes, jól szellőző anyagból készült zsákot.

Fagyveszélyes területeken megkezdhetjük az alacsony művelésű szőlők fedését, és ne felejtsünk el az új telepítésű tőkékről is gondoskodni! A birs betakarítása után fejezzük be az utolsó szüreti munkánkat is a naspolya szedésével. 

 

FONTOS MEGJEGYZÉS

November végére mindenképpen végezzünk ezekkel a munkálatokkal!

 

A bogyós gyümölcsbokrokat is vegyük szemügyre

Metsszük le a befelé növő és a sérült hajtásokat, így a napsugár minden bogyót el tud érni, és a szellő is könnyebben áthatol rajta. Tartsuk szem előtt, hogy csak fagymentes időben szabad metszőollóhoz nyúlni!

A birs betakarítása után fejezzük be az utolsó szüreti munkánkat is a naspolya szedésével.

 

Ami a növényvédelmi munkákat illeti

A fák törzsére mielőbb rakjuk fel a hernyóenyves övet, amelyek alkalmasak a téli kis és nagy araszoló hernyóinak gyérítésére. Ahol szükséges, a vadállatok (pl.: nyulak, őzek) kártétele ellen kötözzük be a gyümölcsfák, díszfák és fiatal tőkék törzsét.

 

Ha így járunk el, garantáltan sok örömet lelünk az általunk vásárolt és elültetett növényekben!

Kellemes kertészkedést kívánunk nektek!