Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu

Ültetési útmutató

 

A sikeres eredés a fajtának megfelelő termőhely, a klíma, és a szakszerű gondozás függvénye. A nagyon hideg, nedves, túlságosan kötött talajok nem igazán alkalmasak ültetésre. A növények a könnyen melegedő, mélyrétegű humuszban gazdag talajokat kedvelik. Kérjük olvassa el figyelmesen az alábbi ültetési útmutatót, mert kertészetünk NEM vállal garanciát a növényekért, ugyanis a növények vásárló általi szakszerű ellátása nagy mértékben befolyásolja annak hátralévő életét!

 

1Védelem

Az ágak földdel való felkupacolása őszi és tavaszi ültetéskor egyaránt fontos, ugyanis a föld nem csak a téli, kora tavaszi fagyoktól védi meg a rózsatövet, hanem a kiszáradástól is.  A kiültetett rózsatő időjárástól függően körülbelül egy hét elteltével kezd el gyökeresedni, ekkor indul be a nedvkeringés, ekkortól képes magát vízzel ellátni. Tavasszal gyakran fújnak erős, száraz szelek, melyek az ágain keresztül képesek kiszárítani rózsát, ha azt közvetlenül az ültetés után érik és az ágak nincsenek földdel betakarva. Ezért nagyon fontos, hogy az ágakat tavasszal is takarjuk be 10-12 cm magasan földdel, az ágak hegyéből legfeljebb 1 vagy 2 cm maradjon szabadon. A földet csak akkor bontsuk majd le, ha az új leveles hajtások már 10-15 cm hosszúak, és fagyok már nem várhatóak.                                                

2. Tápanyagellátás,  szerves trágya használat ültetéskor

Jó minőségű talajokon ültetéskor nem szükséges trágyát, műtrágyát használni, erre leginkább sovány, tápanyagban szegény homoktalajokon van szükség. Egyik legegyszerűbb módja, ha tartós műtrágyát vásárolunk és keverünk ahhoz a földhöz, amellyel az ültető gödröt betöltjük. Használhatunk még virágföldet is, melyet az ültető gödör aljába helyezünk, és e fölé ültetjük a rózsatövet. Legnagyobb körültekintést, gondosságot a szerves trágya használata igényel. Csakis sokéves szinte humusszá érett trágyát használjunk. (Az áruházakban zsákos kivitelben is kapható.)Szerves trágya használatakor az ültető gödör legyen 20-25 cm-rel mélyebb a szokásosnál. A gödör aljába helyezzük a trágyát, arra 15-20 cm földet teszünk és csak e fölé ültetjük a rózsatövet. Nagyon fontos a földréteg a gyökér és a trágya között, mivel a gyökér közvetlenül NEM érintkezhet a trágyával.

Rózsa metszése tavasszal

Kezdjük:

Mielőtt elkezdi a rózsák metszését, szabadítsa meg a fagyvédelem céljából felkupacolt földtől.

Egy erőteljes metszés után a rózsa kevesebb, de erősebb hajtásokat hoz, míg a gyengébb metszés több vékony hajtást hoz. Az erőteljes metszés annyit jelent, hogy a talajtól számítva 3-4 szemre vágja vissza a rózsát.
A rózsa szárát mindig a kifelé álló szem felett vágja vissza. A szemek jelzik az új hajtások helyét az ágon.

 

Sikeres kertészkedést kívánva Önöknek,

Tisztelettel:

Domonkos Díszfaiskola